Танцови колективи - традиционен фолклор - съвременно творчество
      Певчески колективи - традиционен фолклор - съвременно творчество
      Обреден и словесен фолклор
     

Оркестри

    Школи - литературно творчество - приложно и изобразително изкуство
      Клубове
       

 
Представяме Ви:
     
    Школа по изобразително изкуство “Палитра” при НЧ “Съзнание” Перник.
Ръководител е Елена Костадинова.
Учениците имат участие в изложби в страната и чужбина. Печелили са награди от конкурси в Япония, Индия, Чехия, Полша, Франция, Одеса, Русия, Македония, Китай и други.

  Школа за изящни и приложни изкуства “Нюанси” при НЧ “Искра”, ква “Изток”, град Перник.
Създадена е през 2004 година. Ръководител е Лора Дидова. В школата се работи в областта на живописта, мозайката, стъклописа, графиката, колажа и пластиката. Творби на възпитаниците на школата са печелили награди от конкурсите: “Здравей Европа” през 2006 година, “Тютюнопушенето – решението е твое” и “Жив във времето” през 2007 година в Перник. Работи са
показани в 9 изложби, сред които и тази в Клуба на депутата в НС през февруари 2007 година.

  Галерия Марин Гогев при НЧ “Съзнание” Перник.
Галерия “Марин Гогев” при читалище ”Съзнание” е създадена през 1999 г. До днес в нея са показани над 150 самостоятелни и общи изложби на пернишки художници и гости. Представяни са творби на Филип, Атила и Сидер Седефчеви, Марин Гогев, Данаил Атанасов, Костадин Костадинов, Елена Костадинова, Юри Борисов, Йоана Николова, Петър Борджошки и мн. др. Гости на галерията са били и художници от София, Кюстендил, Смолян и др.
Провеждат се и литературни вечери, на които са гостували поетите - Евтим Евтимов, Георги Константинов, Недялко Йорданов, Надежда Захариева и пернишки поети .
В галерията традиционно се представят в изложби творби от пленерите организирани от читалище ”Съзнание” и кметство ”Изток”

  Пленер “Съзнание “ на НЧ “Съзнание” Перник.
От 2001 г. НЧ ”Съзнание” организира пленер по живопис.Вече 5 години художниците от Перник се събират в читалището за да рисуват и да обменят мисли за живота и изкуството. През втория ден всички посещават различни красиви места около Перник. След приключването на пленера по традиция се открива изложба с картините от пленера.По една от картините художниците даряват на читалището.