Танцови колективи - традиционен фолклор - съвременно творчество
      Певчески колективи - традиционен фолклор - съвременно творчество
      Обреден и словесен фолклор
     

Оркестри

    Школи - литературно творчество - приложно и изобразително изкуство
      Клубове
       

 
Представяме Ви:
     
 

Галерия "VIP Gallery" при НЧ "Нови хоризонти - 2009 г." град Перник

Създадена е през 2007 г. и се намира в бизнес комплекс "Елена" в град Перник. Галерията представя сборна композиция - живопис от авторски картини и репродукции. Разнообразие от стилове, автори, жанрове и техники. Предлага следните дейности: арт консултации, изработка на портрети, стенописи, рамки на картини и други.

 

Школа по приложни изкуства при НЧ “Искра - 1960 г.”, кв. “Изток”, град Перник

Започва да работи от септември 2018 г. с ръководител Елисавета Владимирова. В школата се работи в областите на живопис, акварел, апликации и други изкуства. Децата са на възраст от 7 г. до 13 години, наброяват 15. Представят своите произведения пред членовете на читалището и техни последователи.

  Галерия "Марин Гогев" при НЧ “Съзнание - 1922 г.” Перник.
Галерия “Марин Гогев” при читалище ”Съзнание” е създадена през 1999 г., с над 150 самостоятелни и общи изложби на пернишки художници и гости. Представяни са творби на Филип, Атила и Сидер Седефчеви, Марин Гогев, Данаил Атанасов, Костадин Костадинов, Елена Костадинова, Юри Борисов, Йоана Николова, Петър Борджошки и мн. др. Гости на галерията са били и художници от София, Кюстендил, Смолян и др.
В галерията традиционно се представят в изложби творби от пленерите организирани от читалище ”Съзнание - 1922 г.”.
  Пленер “Съзнание “ на НЧ “Съзнание - 1922 г.” Перник.
От 2001 г. НЧ ”Съзнание - 1922 г.” организира пленер по живопис. Всяка година художниците от Перник се събират в читалището за да рисуват и да обменят мисли за живота и изкуството. През втория ден всички посещават различни красиви места около Перник. След приключването на пленера по традиция се открива изложба с картините от пленера.По една от картините художниците даряват на читалището и към момента НЧ "Съзнание - 1922 г." разполага с богат фонд от налични картини.